Jump to content
Dwarden

Arma 3 STABLE server 1.98 "performance binary" feedback

Recommended Posts

@kridian is that when fps go under 5?

Yes. Textures were not loading and the objects were low-polygon.

 

The server I was on: [Official] Invade & Annex #01 (NA-US) Tanoa (50-60 player) for what it's worth.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1.62.137698 new PROFILING branch with PERFORMANCE binaries, v6, server and client, windows/linux

- revert of "Vehicles with disabled simulation do not provide actions"

https://www.dropbox.com/sh/582opsto4mmr8d8/3BSy9PdRGm

https://drive.google.com/folderview?id=0B03-H4YIbhkFMUt5RzNqZjFlNGs

available via STEAMklient/STEAMcmd as branch too, read https://community.bistudio.com/wiki/Arma_3_Steam_Branches#Arma_3_Server

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

1.62.137698 new PROFILING branch with PERFORMANCE binaries, v6, server and client, windows/linux

- revert of "Vehicles with disabled simulation do not provide actions"

https://www.dropbox.com/sh/582opsto4mmr8d8/3BSy9PdRGm

https://drive.google.com/folderview?id=0B03-H4YIbhkFMUt5RzNqZjFlNGs

available via STEAMklient/STEAMcmd as branch too, read https://community.bistudio.com/wiki/Arma_3_Steam_Branches#Arma_3_Server

What Malloc should we be using with this?

Share this post


Link to post
Share on other sites

1.62.137674 new PROFILING branch with PERFORMANCE binaries, v5, server and client, windows/linux

```
+ new Format of kickPlayersOnSlowNetwork for dedicated-server server.cfg: kickClientsOnSlowNetwork[] = { <MaxPing>, <MaxPacketLoss>, <MaxDesync>, <DisconnectTimeout> }; //default 1 for each
+ crash Fix (with ObjectList)
+ added Logging to track : some CTDs , network inconsistencies , other issues
+ added diag_ActiveScripts script-command returning an array of running scripts
+ optimized AI visibility check (AI agent will not do raycast test to other friendly AI agent)
+ Script context properly freed all the time
+ Physx code cleanup of unused code
+ resolved Issues with missions in SQM format being unplayable
+ resolved Clunky parachute landing (removed 2s delay)
+ resolved Ragdoll issues vs when unit gets into transport
+ resolved Init.sqf is no longer executed on JIP clients when server / game is already in debriefing or game abort state
+ resolved When an MP collection mission fails, the game will no longer advance to a next mission
+ resolved AI in vehicle, loaded in empty vehicle will not process unload command
+ resolved AI receiving damage from opening parachute
+ resolved Get in command - only one unit will get in
+ resolved Tactical pace is now slowed down in shallow water
+ resolved Fix countermeasures for Car vehicles
+ resolved Countermeasures reenabled for Ship class
+ resolved Vehicles with disabled simulation do not provide actions
+ resolved Log spam when subgroup NetworkId was already created during init
```
https://www.dropbox.com/sh/582opsto4mmr8d8/3BSy9PdRGm

https://drive.google.com/folderview?id=0B03-H4YIbhkFMUt5RzNqZjFlNGs

available via STEAMklient/STEAMcmd as branch too, read https://community.bistudio.com/wiki/Arma_3_Steam_Branches#Arma_3_Server

also remember there is semi-official Discord server for feedback/discussions:

Arma 3 chat https://discord.gg/0aWSevYPq5TDcIVl

p.s. the maxDesync is better just for logging so avoid kicking unless you 100% sure it's ok on your server

 

 

Hello,

 

What syntax should I use for kickPlayersOnSlowNetwork?

Have you an example please?

Share this post


Link to post
Share on other sites

documentation for rest of settings

https://forums.bistudio.com/topic/160288-arma-3-stable-server-160-performance-binary-feedback/page-77?p=3035423#entry3035423

example of newly improved setting (now each could be defined either log or kick):

kickClientsOnSlowNetwork[] = { 0, 0, 0, 0 }; //<MaxPing>, <MaxPacketLoss>, <MaxDesync>, <DisconnectTimeout>

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

... ok, i've some 'steps' for you to help us trace it, when you get those low fps, then do :

either use profiling exe from my download urls or

Switch to Arma 3 "profiling branch" ( https://community.bistudio.com/wiki/Arma_3_Steam_Branches )

Go into "Arma 3" directory in steam and rename "arma3profiling.exe" to "arma3.exe" (launcher and battleye are expecting that).

Launch game and start playing.

Press together LSHIFT + "NUM MINUS" and release them. (help can be found here: https://community.bistudio.com/wiki/ArmA:_Cheats )

Then just type "frame".

If successful dialog should appear.

Select "COPY ALL" (third button at the bottom row).

Data should be copied to clip board so paste them (CTRL+V) anywhere you want.

... either put it into pastebin/pastie and send me url or upload as txt to dropbox and send me url

(ofc the trace must be from moment it has the low fps ideally accompanied with another one while fps was normal)

 

Finaly managed to «frame» «fps drop» with v5 (_profiling_162_137674_) binary:

 

This time, after alt+tab fps went to normal (before it didn't help, but someone on server mentioned that as the solution)

 

FPS drop period

Normal FPS period

 

RPT log

Share this post


Link to post
Share on other sites

thanks miklide

Share this post


Link to post
Share on other sites

documentation for rest of settings

https://forums.bistudio.com/topic/160288-arma-3-stable-server-160-performance-binary-feedback/page-77?p=3035423#entry3035423

example of newly improved setting (now each could be defined either log or kick):

kickClientsOnSlowNetwork[] = { 0, 0, 0, 0 }; //<MaxPing>, <MaxPacketLoss>, <MaxDesync>, <DisconnectTimeout>

 

Thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites

Some queries. Please bear with me, I am not really up to speed on these things.

 

Is this a new exe for arma or do you require a beta build of Arma for this to function? if the former is it possible to get hold of the standalone exe? - I run from PWS launcher as I share mods with my coop friends and we launch from a PWS coop collection, so as a result the steam beta option is not really viable for me.

 

I have been using process lasso to set CPU affinity for cores 5,7,9,11 and have some significant improvement by taking the load off core 0 and then moving other process away from this. (taking inspiration from here:

)

 

However I am a tad lost with the launch parameters for my 3960x cpu, 16G RAM and GTX980ti. (being a cpu with 6cores -  or 12 Hy[erThreaded (i think..))

 

Reading various posts about the place it appears that I should set the following launch parameters:

CPU count 12

Enable HT

Maxmem 8192

MaxVram 100 below my card (I have set this to 12800)

Malloc System (or preferably your snazzy version)

 

Appreciate any and all advice.

Cheers.

Share this post


Link to post
Share on other sites

After 1.62 patch I also have problems with lod problems (trees, buildings disappearing and reappearing in distance in a flickering manner) after moments into mission, accompanied by lowered FPS, sometimes down to a crawling slideshow. This also leads to jerky infantry unit animations. Before the latest stable patch the mission was fine. Below are the profiling logs, the affected one with objects flickering and lower FPS, and the normal one running fine. Both from the same mission.

 

log

log_normal

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Some queries. Please bear with me, I am not really up to speed on these things.

 

Is this a new exe for arma or do you require a beta build of Arma for this to function? if the former is it possible to get hold of the standalone exe? - I run from PWS launcher as I share mods with my coop friends and we launch from a PWS coop collection, so as a result the steam beta option is not really viable for me.

 

I have been using process lasso to set CPU affinity for cores 5,7,9,11 and have some significant improvement by taking the load off core 0 and then moving other process away from this. (taking inspiration from here:

)

 

However I am a tad lost with the launch parameters for my 3960x cpu, 16G RAM and GTX980ti. (being a cpu with 6cores -  or 12 Hy[erThreaded (i think..))

 

Reading various posts about the place it appears that I should set the following launch parameters:

CPU count 12

Enable HT

Maxmem 8192

MaxVram 100 below my card (I have set this to 12800)

Malloc System (or preferably your snazzy version)

 

Appreciate any and all advice.

Cheers.

 

If you erase all that none sense and lunch w/o this settings i bet you it will run 10 times better 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Some queries. Please bear with me, I am not really up to speed on these things.

 

Is this a new exe for arma or do you require a beta build of Arma for this to function? if the former is it possible to get hold of the standalone exe? - I run from PWS launcher as I share mods with my coop friends and we launch from a PWS coop collection, so as a result the steam beta option is not really viable for me.

 

I have been using process lasso to set CPU affinity for cores 5,7,9,11 and have some significant improvement by taking the load off core 0 and then moving other process away from this. (taking inspiration from here:

 

However I am a tad lost with the launch parameters for my 3960x cpu, 16G RAM and GTX980ti. (being a cpu with 6cores -  or 12 Hy[erThreaded (i think..))

 

Reading various posts about the place it appears that I should set the following launch parameters:

CPU count 12

Enable HT

Maxmem 8192

MaxVram 100 below my card (I have set this to 12800)

Malloc System (or preferably your snazzy version)

 

Appreciate any and all advice.

Cheers.

Well, i'm Runing (check my signature to see my rigs) with parameters like this:

-nosplash -skipintro -cpucount=4 -exthreads (marked all 3 options in launcher) -malloc=tbb4malloc_bi -maxmem=14593 -maxvram=1921 and using Profiling branch - getting very good resoult 40-57 fps (cant get higher beacuse i use limit in amd settings)

In Process Lasso i set default priorities to arma3.exe to high (not real time!), all CPU cores usage (didnt tested disabling core 0 yet), Io prior to high, default power plan to high performance and in this power plan, i disabled CORE PARKING FEATURE. I cant say i have bad FPS now, while using default arma 3 without any parameter on fresh system without Process lasso i had around 25-35 FPS.

PS in AMD settings i disabled the tesselation which in default is ON and set to full, texture filtering to "performance", disabled AA, Shaders to "AMD optimalised" and Anizotopy set to override game settings and set to 4x (in arma settings its switched off).

Share this post


Link to post
Share on other sites

My feedback tracker entry where I've been posting my FRAME captures is at https://feedback.bistudio.com/T119067

I did notice that when I switched to the Windows memory allocator I haven't experienced the problem. For me, the 2 FPS condition occurs when I see the RAM hit about 8.5GB of total usage (without Arma running it's at about 3.5GB) and the virtual memory is in excess of 12GB (starts at about 4GB).

Share this post


Link to post
Share on other sites

1.62.137737 new PROFILING branch with PERFORMANCE binaries, v7, server and client, windows/linux

- new debug logging and traps for low memory/FPS states

* note: captureFrame state from profiling binary must be accompanied with RPT files log !

https://www.dropbox.com/sh/582opsto4mmr8d8/3BSy9PdRGm

https://drive.google.com/folderview?id=0B03-H4YIbhkFMUt5RzNqZjFlNGs

available via STEAMklient/STEAMcmd as branch too, read https://community.bistudio.com/wiki/Arma_3_Steam_Branches#Arma_3_Server

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

@miklide

@focher

please see the new binary, need new frame capture and new logs

the 'end-user' approach is described here

https://forums.bistudio.com/topic/160288-arma-3-stable-server-162-performance-binary-feedback/page-79?p=3064932#entry3064932

script-wise it's via diag_captureFrame

and server-wise it can be done via admin command or BE RCON as #captureFrame

of course what's needed is 1 capture while FPS is fine and another while FPS is terribly low

and works only with the profiling binary, not performance

Share this post


Link to post
Share on other sites

Added a RPT submission and two non-crash FRAME logs to my tracker entry. Could not use the FRAME capture process after the crash. Looks like it's running out of VRAM:

 

13:45:53 DX11 error : CreateTexture failed : E_OUTOFMEMORY
13:45:53 DX11 error : CreateTexture failed : E_OUTOFMEMORY
13:45:53 DX11 error : CreateTexture failed : E_OUTOFMEMORY
13:45:53 DX11 error : CreateTexture failed : E_OUTOFMEMORY
13:45:53 DX11 error : CreateTexture failed : E_OUTOFMEMORY
13:45:53 DX11 error : CreateTexture failed : E_OUTOFMEMORY
13:45:53 DX11 error : CreateTexture failed : E_OUTOFMEMORY
13:45:53 DX11 error : CreateTexture failed : E_OUTOFMEMORY
13:45:53 DX11 error : CreateTexture failed : E_OUTOFMEMORY
13:45:53 DX11 error : CreateTexture failed : E_OUTOFMEMORY
13:45:53 CreateTexture failed : w = 4096, h = 4096, format = BC3_UNORM, err = E_OUTOFMEMORY.
13:45:53 DX11 error : CreateTexture failed : E_OUTOFMEMORY
13:45:53 Virtual memory total 4095 MB (4294836224 B)
13:45:53 Virtual memory free 196 MB (206114816 B)
13:45:53 Physical memory free 8422 MB (8831324160 B)
13:45:53 Page file free 6120 MB (6417440768 B)
13:45:53 Process working set 2862 MB (3001061376 B)
13:45:53 Process page file used 3348 MB (3511177216 B)
13:45:53 Longest free VM region: 18939904 B
13:45:53 VM busy 4088655872 B (reserved 251609088 B, committed 3837046784 B, mapped 224264192 B), free 206180352 B
13:45:53 Small mapped regions: 24, size 102400 B
13:45:53 VID: dedicated: 3221225472, shared 1073676288, system: 0, max: 2906652672, used: 2499112960
ErrorMessage: DX11 error : CreateTexture failed : E_OUTOFMEMORY

Share this post


Link to post
Share on other sites

There's been this problem that I (+ others from what I've heard) have been experiencing lately.

Arma 3 uses around 50+ CPU (then goes up to around 100 I believe -- can't quite tell because my computer freezes at the point where it uses 50 CPU) around 1-2 hour(s) into the game session.

I then have to forcefully restart the computer. Any idea of what's causing this? I'll remove my -nologs option and give you my RPT over PM, Dwarden, next time it happens.

(no it's not overheating and yes I've looked at all the solutions available through googling my issue)

Share this post


Link to post
Share on other sites

1.62.137747 new PROFILING branch with PERFORMANCE binaries, v8, server and client, windows/linux

- more small fixes

https://www.dropbox.com/sh/582opsto4mmr8d8/3BSy9PdRGm

https://drive.google.com/folderview?id=0B03-H4YIbhkFMUt5RzNqZjFlNGs

available via STEAMklient/STEAMcmd as branch too, read https://community.bistudio.com/wiki/Arma_3_Steam_Branches#Arma_3_Server

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

it seems v8 is crashing on servers running Tanoa, so for others, unless you want to, wait till v9

Share this post


Link to post
Share on other sites

1.62.137768 new PROFILING branch with PERFORMANCE binaries, v9, server and client, windows/linux

- more crashes fixed (including v8 one)

https://www.dropbox.com/sh/582opsto4mmr8d8/3BSy9PdRGm

https://drive.google.com/folderview?id=0B03-H4YIbhkFMUt5RzNqZjFlNGs

available via STEAMklient/STEAMcmd as branch too, read https://community.bistudio.com/wiki/Arma_3_Steam_Branches#Arma_3_Server

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Unfortunately I'm going to be offline for the next 1-2 weeks so I hope there are enough people running the profiling branch and capturing the conditions during crashes.

 

If you're experiencing the crashes, please please please participate. Only through collecting enough data is BIS going to be able to track down and squash the root cause(s) of this crash.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1.62.137790 new PROFILING branch with PERFORMANCE binaries, v10, server and client, windows/linux

- more crashes fixed (including v9 one)

- performance tweaks

https://www.dropbox.com/sh/582opsto4mmr8d8/3BSy9PdRGm

https://drive.google.com/folderview?id=0B03-H4YIbhkFMUt5RzNqZjFlNGs

available via STEAMklient/STEAMcmd as branch too, read https://community.bistudio.com/wiki/Arma_3_Steam_Branches#Arma_3_Server

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now

×